Bewaren en bereiden

Nog wat handige tips, voor het bewaren en bereiden van noten en zaden:

  • Gedopte noten kunnen in de koelkast en zelfs in de diepvries bewaard worden. Omdat ze weinig water bevatten ontstaan er geen kristallen.
  • Na het doppen moet de opslag geur- en luchtdicht zijn. De kwetsbare olie in de noten neemt gemakkelijk geuren op. Let bij opslag bovendien goed op voorraadinsecten, die de noten kunnen aantasten.
  • Noten en zaden zijn in ieder geval ėėn, maar meestal twee jaar te bewaren, mits goed gedroogd. Goed gedroogd behouden ze ook hun voedingswaarde. In de natuur overleven ze ook in een droge periode; daarna kunnen ze gewoon weer kiemen.
  • Het vliesje om het zaad van de noot is een beschermlaagje. Het smaakt wat wrang. Dit komt door de aanwezigheid van tanninen en fenolen (dit zijn waardevolle antioxidanten). Het verwijderen van het vliesje hoeft dus niet. Vanwege de kleur en de smaak wordt het vliesje toch vaak verwijderd. Bij verse walnoten gaat dit gemakkelijker dan bij gedroogde noten. Kort in kokend water leggen kan helpen. Bij hazelnoten laat het vliesje los bij het roosteren.

Door noten en zaden te roosteren krijg je een lekkere smaak en worden ze, na afkoeling, knapperig. Rooster enkele minuten bij een lage temperatuur (max. 150 graden C). 

Van de droge noten en zaden kunnen we ook vrij gemakkelijk een boterachtige pasta maken, met behulp van een blender. De olie komt vrij, bedekt de fijngemalen notendeeltjes en maakt het geheel smeerbaar. Denk aan pindakaas, sesampasta. Het is lekker op brood in plaats van boter en voor extra smaak in soepen en stoofschotels.

Voor de bereiding van olie kun je een kleine oliepers gebruiken. Walnoten geven bijvoorbeeld een heerlijk geurige olie voor gebruik bij rauwkost.

Winkelmandje

Uw mandje is leeg.

Een greep uit ons assortiment

Winkelmandje

Uw mandje is leeg.